Hogyan igényelhetek diákigazolványt?

Mire kell a diákigazolvány?
Többek között különféle kedvezmények – például utazási kedvezmény – igénybe vételéhez, sportversenyeken való részvételhez.

Hol igényelhetek diákigazolványt?
A kormányablakban, a Polgármesteri Hivatal földszintjén. Ide előzetesen időpontot kell kérni, például a magyarorszag.hu oldalon keresztül, de személyesen is megtehetik.

Mi kell az igényléshez?
A diákigazolvány igénylésének feltétele a meglévő személyi igazolvány, vagy útlevél – már az elsősök esetében is – valamint lakcímkártya. (Ha a diáknak még nincs sem személyi igazolványa, sem útlevele, akkor a kormányablakban van lehetőség ezt is igényelni, a diákigazolvány-igényléssel együtt intézhető.) Kiskorú diákkal a szülőnek, törvényes képviselőnek is el kell mennie az igénylésre, és magát igazolnia kell tudni, azaz a szülő is vigyen magával személyit.

Hogyan történik az igénylés?
Lefényképezik a tanulót, ha tud írni, akkor felveszik az aláírását, és kitöltetnek vele vagy a szüleivel, törvényes képviselőjével egy úgynevezett NEK-adatlapot. A kész NEK-adatlapot kell leadni nálunk az iskolában, az iskolatitkárnak (első elemet). A diákigazolvány igénylése ingyenes.

Meg is kapom az igazolványt az iskolában?
Messze nem azonnal – az igénylést leadjuk az Oktatási Hivatalnak, ahol idővel legyártják, és kiküldik hozzánk, az iskolába, ahol szólunk a tanulónak

És addig mivel utazik a diák?
Ha kérik, a diákigazolvány-igénylés után, a NEK-adatlap leadáskor ideiglenes diákigazolványt állítunk ki neki az iskolatitkárságon.

Kell-e érvényesítő matrica az igazolványra?
Csak 16 éves kor után. A matrica tanévre érvényes, igénylése az iskolatitkárságon történik.