Kirándultunk a Palnetáriumba és a Földtani Intézetbe

Diákjaink a Földtani Intézet előtt

Az idei Chernel-hét fő témája a fény volt. Rendezvényeink, vetélkedőink e köré szerveződtek. A 7. és 8. évfolyamos tanulóinkkal a Planetáriumban jártunk Budapesten. Érdekes előadást láthattak a fény útjáról a világegyetemben. Nyomon követhették a Földön a napfényfény beesési szögeit a Föld különböző tájain, az égi és a földi koordináta-rendszerek alkalmazását és jelentőségüket az emberek mindennapi életében. A Planetárium folyosóján lévő kiállítás segítségével az űrkutatással ismerkedhettek meg.
A kirándulás első felében rövid előadást hallhattak a budai hegyek kialakulásáról is. A Planetáriumi program után a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet látványos kiállítását tekinthették meg. Gyönyörködhettek a káprázatos színekben pompázó ásványokban, melyek a világ egyik legnagyobb fluoreszkáló ásványokat tartalmazó lelőhelyéről (Franklin- és Sterling bánya, New Jersey, USA) származnak. Előadást hallhattak a magyar és erdélyi dinoszaurusz kutatásokról, megtekinthették hazánk legjelentősebb kőzeteit és előfordulásuk helyét, valamint a különböző földtörténeti korokban keletkezett hazai kőzeteket.
A természeti csodák mellett a Magyar Földtudományi Intézet szecessziós épületét és annak történetét is megismerhették. A Duna-parton pedig a budapesti holokauszt-emlékműnél is tiszteletünket tettük.
A program fő szervezője Petróczki László tanár úr volt, munkáját segítették Tóthné Nyíri Ilona és Kucsora Ágnes tanárnők.