Lúdas Matyi, Döbrögi és a TEK

Társulat (Torda Molnár Enikő képe)

Lúdas Matyi, Döbrögi és a TEK,
avagy chernelesek a Vörösmarty Színházban

2017. március 27., 28. és 29. ismét nagy napok voltak nálunk. Ekkor került sor ugyanis a Vörösmarty Színházban a Lúdas Matyi „ökomenikus” bemutatójára. Tizenegy fehérvári és Fejér megyei iskola 300 diákja adta elő jelenetenként Schwajda György híres-nevezetes Lúdas Matyi-komédiáját.

A tavalyi, nagysikerű Csongor és Tünde-előadás után nem volt kérdés, hogy iskolánk ismét meghívót kapjon a darabban való részvételre. Negyedikes kislánytól érettségiző nagyfiúkig mintegy harmincan szerepeltek az előadásban.
Csoportunk azt a jelenetet kapta, melyben először jelenik meg a döbrögi vásárban a nagyhatalmú, gonosz és kapzsi földesúr, az Ispánja és a hajdúk, akik arra akarják rávenni a népet, hogy felejtse el gondjait, nyomorúságát, és boldogan éltesse a nagy jótevőt. És ha nem? Hát kijár egy jó alapos megbotozás, erőszak, fenyegetés…

A jelenetben adta magát, hogy az árusokat lányok játsszák, akik hozták is a karakteres figurákat almaárus- bicska-kendő-baba- mézeskalács- virágárus –és egyéb kofa alakjában, de felbukkant még egy agárdi-pálinkaárus is, a nézők nagy derültségére (Ez itt a reklám helye! ). Mátrai Luca még lúdlábbal is megkínálja az izgatott Ispánt!

Nagy nevetést gerjesztett Préda Andris a csetlő-botló, mindig mást csináló, esetlen, de nagyon bizonyítani akaró kishajdú alakjában, de az izgalmát laposüveggel kúráló Juhász Dani és az egészet már nagyon unó, mégis fegyelmet imitáló többi hajdú kiváló játéka is nevetést váltott ki.
A hajdúk és a vásári nép kiváló ellenpontja volt a Lúdas Matyit alakító Garai Levente, aki simán hozta a csavaros eszű, a libája produkciójából hasznot remélő, sihedert, és Galiba, az éneklő liba (világsztár) alakját megformáló Farkas Édua.

Bognár Máté alakította a nagyhatalmú úr Ispánját, aki hajdúival és a néppel manipulatív és fenyegető, Döbröginek pedig a legalázatosabb talpnyalója.

És hogy kerül ide a TEK? Az egész jelenet helyzet-és jellemkomikumra épül, így adta magát az ötlet: Döbrögi verőlegényei megfelelnek a mai rohamrendőröknek, Így az Ispán bevonulásakor legényei Tek-esekként, igazi rendőri akcióval jelennek meg, a nézők nagy derültségére. Mire az Ispán rendet rak közöttük, és visszaváltoznak „igazi” hajdúvá, a hangulat már emelkedett.

Fokozta a jelenet átértelmezett, aktualizált hatását, hogy a maffiavezérként, keresztapaként bevonuló Döbrögit egy népviseletbe öltözött kislány, Kelemen Berta (ahogy azt az ötvenes évek rendezvényein naponta lehetett látni), és a kínrímes verset betanító anyukája) Méhes Anna a Rákosi-korszak rigmusával, csasztuskájával köszönti, az Ispán pedig reppelve vázolja fel, hogy mit kell tennie a népnek a nagyúr megjelenésekor. Már a patikus megbotozásakor előbukkan a humor mögül a valódi erőszak, de a mindenható Keresztapa is erőltetett nyájasságával feszültséget teremt.
A jelenet vége, hogy ilyen körülmények között veszik rá a népet, hogy kacagjon, de az a fenyegetés hatására már csak a sírva röhögés kínos pillanataival tud engedelmeskedni.

A résztvevő diákok hatalmas sikert arattak, nyílt színi tapssal jutalmazta a teltházas nézőtér az erőteljes, lendületes és átélt színész játékot. Bognár Máté pedig mindezért megkapta a Legjobb epizódszereplő díját!

És akkor álljon itt a stáblista, hogy kiknek kell megköszönnünk az igazán nagyszerű játékot:

Stáblista Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, Agárd stáblista
Lúdláb csoport

  • Lúdas Matyi: Garai Levente
  • Galiba: Farkas Édua
  • Döbrögi: László Milán
  • Ispán: Bognár Máté
  • Kislány: Kelemen Berta
  • Anya: Méhes Anna
  • Hajdúk: Bognár Ádám, Bukodi Bendegúz, Czakó Tamás, Juhász Dániel, Kállai Róbert, Mogyorósi Márton, Novák Rajmund, Préda András, Stossek Mátyás, Szabó-Gali Ákos,
  • Árusok, vásári nép: Bakonyi Bianka, Baracsi Nóra, Benkő-Kucsora Aliz, Bóla Csinszka, Fenyvesi Zsuzsanna, Hámori Emese, Hofer Zsófia, Horváth Lili, Jánosi Dóra, Kasó Izabella, Mátrai Luca, Mogyorósi Réka, Muskáth Anna, Remete Dorina, Szabó Izabella, Veress Boglárka, Vida Enikő,
  • Mentor: Kelemen István színművész
  • Rendező: Papp Zsuzsanna

Természetesen nem maradhat ki a méltatásból az előadás művész-mentora, Kelemen István színművész úr, aki okos és szellemes színészvezetésével mindig nagyszerű és inspiráló hangulatot teremtett a próbákon, akinek ötletei kiválóak voltak, és akit a gyerekek örökös és tiszteletbeli mentornak fogadtak.

A TEK-hajdú fiúk pedig ballagásukon kapták meg a Döbrögi Security örökös és tiszteletbeli tagságát, a szülők nem kis büszkeségére, a fiúk nagy örömére.

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, vagy nem tudott ott lenni az előadásokon, az megtekintheti a YouTube-on.

Jövőre az Arany-emlékév kapcsán a Toldi lesz az előadás témája, készülünk rá nagyon, és várjuk az érdeklődő, leendő szereplőket!
Papp Zsuzsanna rendező-tanár

A képeket köszönjük Torda Molnár Enikőnek.