Ödüsszeia még egyszer

Ismét színházat csinált a Chernel

Március 4-5-6-7-én gyerekzsivajtól voltak hangosak a Vörösmarty Színház folyosói, hiszen ekkor került sor az Atlantisz-program keretében az az előadás, mely 13 fehérvári és Fejér megyei iskola diákjainak jeleneteiből álló részekből állt össze: a halhatatlan Homérosz Odüsszeiája.

Iskolánk diákjai két hónapos munkával dolgozták ki a rájuk eső részeket: Odüsszeusz találkozása Aiolosszal, a szelek istenével, és Kirkével, a varázslónővel, aki disznóvá változtatja az általa oly gyűlölt férfiakat.

Az eredeti, korhű jelmezek azonban nagyon is aktuális játékstílussal párosultak, hiszen elképzeltük a fáradt, hazatérni vágyó akháj harcosokat, akik már igencsak hazavágynak, ám a kaland-és élménykereső Odüsszeusszal mindig történik valami, emiatt útjuk folyton megszakad.

Aioloszt,a szelek istenét állandó megfázás kínozza a szelek, a huzat miatt, de házanépe szeretettel és segítőkészséggel fogadja a trójai faló kitalálóját, és igyekszik hazajuttatni őt. A kapzsi, zsákmányra éhes harcosok azonban nem kincset találnak a bőrtömlőben, hanem a gonosz szeleket engedik ki, melyek épp Ithaka partjáról vetik vissza őket Aioloszhoz. Ő már nem segíthet, így folytatódik az út.

Kirké, a varázslónő, aki (előadásunk szerint társnőivel együtt domina, rocker és feminista beállítódású egyszerre), disznóvá változtatja őket, ami megpecsételi további sorsukat. És itt szól bele újra az isteni segítség a történetbe: Hermész (aki olvasatunkban épp a fű hatása alatt van), varázsfüvet ad át Odüsszeusznak, hogy ezzel védje ki a bajt. Nem is tudja Kirké őt elvarázsolni, de szerelmét egy évig magához láncolja, s mindenképpen szeretné örökre magánál tartani a főhőst, akit otthon hű felesége, Pénelopé vár. Odüsszeusz azonban a mámor hatására sem feledi szerető hitvesét, és elhagyja Kirkét.

Ennyi a történetrész, melynek tragikumát, balsors-szerűségét igyekeztünk humorral, aktuális elemekkel oldani.

A cherneles diákok nagyszerűen helytálltak. A díjazás is korrekt volt, hiszen a Hermészt alakító Juhász Dani a Legjobb mellékszereplő díjat vehette át, megérdemelten.

Az előadásra meghívott rokonok, családtagok, tanárok, ismerősök, de még más iskolák szereplői is egyértelműen a legjobb előadásnak titulálták a cherneles jelenetet.

Hálásan köszönjük Kelemen István színművész úr mentori segítségét, mellyel a jeleneteket profi instrukcióval, eredeti és humoros ötletekkel segítette létrehozni. Nem lett volna ilyen szép és látványos az előadás, ha a szigetszentmiklósi Görög Ifjúsági Egyesület nem bocsátja rendelkezésünkre jelmezeit, és nem kaptunk volna segítséget sok-sok baráttól, ismerőstől, szülőtől…köszönjük!

És most álljon itt azoknak a névsora, akiknek ezt a sikert köszönhetjük:

Stáblista Odüsszeia

Odüsszeusz: Illényi Dániel 13.G

Kirké: Hamrák Vanda11.G

Eurülokhosz: Kis-Horváth Bence13.G

Politész: Bognár Máté12.G

Aiolosz: Czakó Tamás 13.G

Hermész: Juhász Dániel 12.G

Harcosok: Berkes Dominik 13.g, Csordás Márton 11.G, Garai Levente9.G, Gránitz Bence 11.G, Hamrák Mihály 9.G Horváth Bence 13.G, Illényi Marcell 11.G, Ocsenás Péter 11.G, Vadász Richárd 9.G Vaskó Dominik 13.G,

Kirké társnői: Csetényi Vivien 12.G, Farkas Rita 9.G, Juhász Lilla 12.G, Roszoha Fanni 12.G Zsinka Ildikó 9.G

Aiolosz családja: Bálint István 7.G Benkő-Kucsora Máté 7.G, Csizmár Lili10.G, Fenyvesi Zsuzsanna 9.G, Hetessy Emília 10.G, Horváth Laura 10.G, László Regina 10.G, Muskáth Anna9.G, Nyolcas Vivien 7.G

Gratulálunk mindenkinek!

Papp Zsuzsa rendező, Kelemen István mentor

Az előadásról készült filmfelvétel megtekinthető a Youtube-on:

 https://www.youtube.com/watch?v=UHMkJRpS2o0